woensdag 8 juni 2016

10 studietips om de blok en examens te overleven!!

studietips voor blok en examens
We zitten volop in examentijd en dan is het goed om nog eens alle mogelijke blok- en examenscenario's te overlopen. Wondermiddelen bestaan jammer genoeg niet (zeker ook geen doping gebruiken!) maar hierbij toch alvast een aantal mogelijke tips om deze periode zo goed mogelijk te overleven:
1. Draag een horloge 
Hoe old-school! Maar o zo handig. Velen onder ons gebruiken hun smartphone om het uur te checken, maar dat zorgt meteen voor een hoop afleiding in de vorm van rode 1-e
tjes op je communicatie app’jes. Met een horloge los je dat in één beweging op (en het staat nog cool ook).  Daarom geven we nu ook een hologe weg naar aanleiding van het EK voetbal. Ga naar onze Facebook pagina en win een Belgium EK Ice Watch: Klik hier!
2. Examenroosterkennis 
Een goede voorbereiding is cruciaal en een gewaarschuwd mens is er twee waard. Zorg er dan ook voor dat je altijd perfect weet wanneer je volgende examen start, waar het doorgaat en wat je precies moet kennen. Druk je examenrooster af, plak het op de deur van je toilet, de binnenkant van de koelkast en zorg ervoor dat je geen verassingen te verduren krijgt.  
3. Beloon jezelf 
Geraak je maar niet op het einde van het hoofdstuk? Beloon overwonnen paragrafen door op het einde van de paragraaf strategisch een snoepje te leggen. Telkens je de leerstof binnen hebt, mag het gummibeertje ook naar binnen.  
4. Google is je vriend 
Google weet alles, Google ziet alles, Google helpt met alles. De kans is groot dat het examen waar je voorstaat ooit al eens werd afgelegd en dan kan je er meteen van uitgaan dat Google daar een kopietje van heeft.  Voor meer info rond de vragen die bijvoorbeeld op het toelatingsexamen (tand)arts worden gesteld, klik hier. 
5. Visualiseer je leerstof 
Bij vakken zoals fysica of chemie is het soms moeilijk om vanuit de tekst de beschreven processen te begrijpen. YouTube kan hier een uitkomst bieden. Een mooi voorbeeld is het het kanaal van The Royal Institution: https://www.youtube.com/user/TheRoyalInstitution 
5. Lachen in de pauze 
Om je hersenen de kans te geven de leerstof te kunnen opnemen is het belangrijk dat je op regelmatige tijdstippen pauzeert.  Lachen is het ultieme pauzemiddel, bij Rebus studiebegeleiding schrijven we hiervoor dan ook tien minuutjes Zap de Spion per uur voor. Aanrader! https://www.youtube.com/user/LeZap2Spi0n
6. Praten! 
Je bent klaar met studeren voor je volgend mondeling examen, maar je wil zeker zijn dat wat je zegt goed overkomt? Zet je teddyberen, huis- of kotgenoten op een rij en laat ze je wat vragen stellen.  Dan heb je meteen een portie zelfzekerheid binnen. 
7. Facebook vrienden to the resque! 
Het is een goed idee om een Facebook groepje te starten met je klasgenoten of in te stappen in een groep rond bepaalde vakken. Lotgenoten kunnen je helpen met samenvattingen en je hebt meteen een dankbaar publiek om tegen te klagen. Ook mooi meegenomen! Studeer je voor het toelatingsexamen geneeskunde dan vind je hier een leuke Q&A site voor je vragen
8. Beperk koffie 
Cafeïne kan je helpen scherp te blijven, maar een teveel aan koffie kan ervoor zorgen dat je slaappatroon verstoord geraakt. Starbucks met mate dus. 
9. Work out 
Studeren komt vaak neer op uren en uren achter je bureau, vaak in een erg slechte houding. Daarom is het belangrijk dat wanneer je je studieplanning opmaakt, je tijd voorziet voor sport.  Je hoeft geen halve marathon te lopen, maar een toertje rond de blok op de fiets doet wonderen. 
10. Begeleiding 
Sometimes you can do everything right, and still lose” – Jean Luc Picard. Heb je alles gedaan wat je kon, maar je krijgt die fysica, wiskunde, rechten,… noot maar niet gekraakt? Contacteer ons via info@rebus.be en samen kijken we welke studiebegeleiding voor jou de juiste is. 
We wensen je alvast heel veel sterkte is deze moeilijke periode en ook heel veel succes met jullie examen!!!

Over de auteurs: Jan Bruwier is hoofdverantwoordelijke van Rebus studiebegeleiding in Leuven en Kortrijk. Stephanie Theunissen en Nicky Hoofwijk zijn psychologen en werken momenteel als studiecoach bij Rebus.

Wil je graag reageren in verband met dit artikel? Dit kan via email, Website, Facebook, Twitter, Google+ of onderaan deze blogpost.